Банани: користь, шкода та вплив на організм

Банан – один з найпопулярніших і найкорисніших фруктів у світі. Він ситний, смачний і миттєво дарує заряд бадьорості.

Коли ми їмо банани, то отримуємо вітаміни C і E, а також вітамін B6, який відповідає за підтримання рівня глюкози в крові і допомагає заспокоїти нервову систему. А завдяки вмісту в бананах заліза можна підняти рівень гемоглобіну в крові.

Поживна цінність банана 

Склад одного банана середнього розміру (близько 100 г) наступний:

  • Калорії: 89
  • Вода: 75%
  • Білок: 1,1 г
  • Вуглеводи: 22,8 г
  • Цукор: 12,2 г
  • Клітковина: 2,6 г
  • Жир: 0,3 г

Якщо вам все ще потрібні причини, чому потрібно включити банани у свій раціон, читайте перелік корисних властивостей нижче.

Корисні властивості бананів

Банани містять багато калію

На думку дієтологів, хімічний склад бананів гармонійний і збалансований. Регулярне, але в той же час помірне споживання бананів в їжу принесе користь вашому здоров’ю, і ось чому:

  • завдяки вмісту калію і магнію банани позитивно впливають на стан серцево-судинної системи, живлять і насичують киснем клітини мозку, приводять у норму водно-сольовий баланс;
  • за рахунок калію і магнію, активно вживаючи банани, вдається швидше покинути палити; за допомогою цих мікроелементів організм простіше долає так званий “бар’єр залежності”;
  • завдяки високому вмісту вітамінів групи В і триптофану банани допомагають подолати нервове напруження, зняти стрес, придушити спалах гніву;
  • 1-2 банани на день забезпечать відмінний настрій, оскільки той же триптофан з бананів в організмі людини перетворюються в гормон радості серотонін;
  • завдяки високому вмісту заліза, банан корисний для утворення гемоглобіну в крові;
  • клітковина в складі бананів допомагає усунути порушення у функціонуванні в системі шлунково-кишкового тракту; банани рекомендуються в відновлювальному періоді при ураженнях слизової оболонки ротової порожнини і шлунково-кишкового тракту;
  • зміст в банані натуральних цукрів робить цей фрукт джерелом швидкої енергії, а значить, порція бананів показана при підвищеній втомлюваності і високих фізичних та інтелектуальних навантаженнях;
  • банани допомагають в лікуванні кашлю та інших захворювань;
  • банани корисні для здоров’я і краси шкіри, нерідко їх м’якоть використовують в якості основи для поживних масок; м’якоть банана на запалені ділянки шкіри або укуси комах дозволяє зняти свербіж шкіри і роздратування.

Шкода бананів: кому не можна їх їсти

Банани, на жаль, не належать до числа фруктів, абсолютно позбавлених протипоказань. До потенційної шкоди від зловживання бананами можна віднести:

  • банан виводить рідину з організму, сприяє згущення крові;
  • підвищення в’язкості крові з подальшим зниженням кровоносних потоків до окремих органів або частин тіла;
  • вищевказаний факт несприятливий для осіб з варикозним розширенням вен і для чоловіків з проблемами ерекції;
  • за схожими причинами небажано вживання бананів в їжу хворим з тромбофлебітом, ішемічною хворобою серця і всім іншим, у кого відзначається підвищене згортання крові;
  • для деяких людей банани можуть стати причиною здуття живота, а тому їх вживання не рекомендується людям з синдромом подразненого кишечника;
  • не рекомендуються банани і людям з підвищеною масою тіла, вони адже висококалорійні; цей фрукт не стільки потрібно виключити з раціону, скільки вживати його по мінімуму або відповідно до розробленої доктором дієтою;
  • штучне дозрівання бананів сприяє тому, що певна частина складних вуглеводів (крохмаль і клітковина) конвертуються в вуглеводи з високим глікемічним індексом, а значить, такий банан з корисного для діабетиків перетворюється у шкідливий.

Банани, вирощені в штучних промислових умовах, можуть містити канцерогени тіабендазол і хлорамізол. Це пестициди, які використовуються для боротьби з шкідниками. Відповідно до санітарних норм на предмет пестицидів продукцію перевіряють до того, як вона потрапляє на прилавки.

Джерело.