Від пряників до сардельок: як зросли ціни за 5 років

За 5 років солодощі, житнє борошно, пшоно, нерафінована олія, сосиски та сардельки, кефір і твердий сир подорожчали у 3-5 разів.

“Зокрема, ціна пряників, печива та вафель зросла у 2,7 рази. Пшоно від виробника у лютому 2014-го коштувало 4,2 гривні за кілограм, за 5 років – уже 18,1 гривень. Кілограм житнього борошна у лютому 2014-го коштував 1,7 гривню, 2019-го – 5,1 гривень. Тобто гуртова ціна зросла за цей час майже втричі, а роздрібна – практично в 4 рази”, — написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Нерафінована соняшникова олія подорожчала з 6,7 грн до 19,4 грн. Вона зростала в ціні швидше, ніж рафінована. Варену ковбасу, сосиски і сардельки 2014-го у середньому продавали по 32,8 грн/кг. Зараз – по 69,1 грн/кг. Гуртова вартість кефіру 5 років тому становила 7,5 грн/л, зараз – 17,8 грн. Кілограм твердого сиру 2014-го коштував 52,7 грн, цьогоріч – 121,8 грн.

“Водночас за 5 років майже втричі піднялась середня зарплата по країні — із 3167 гривень на січень 2014-го до 9223 гривень на січень 2019 року. Наприкінці 2014-го мінімальна зарплата становила 1218 гривень, зараз — 4173 гривень. Середня пенсія зросла з 1470,7 гривень за 2013 рік до 2479,2 гривень за 2018 рік. Середня пенсія за віком становила наприкінці 2013-го 1464,3 гривень, торік – 2556,7 гривень. Гривня за цей проміжок часу девальвувала у 3,3 рази — з 8,27 гривні за долар на початку 2014-го до 27,43 гривень на січень 2019-го”, — пояснює експерт.

За його словами, переважна більшість продуктів дорожчали більшими темпами, ніж зростала середня та мінімальна зарплата, пенсія, девальвація гривні та інфляція.

Від початку року в Україні подорожчала більшість продуктів. Найбільше — хлібобулочні вироби. Від січня ціна щомісяця зростала на 1,5-2%. Стільки ж додали найдешевші крупи, борошно та макарони. Минулі роки вони дорожчали меншими темпами.