Кутя: рецепти приготування різдвяної української страви

Рецепти смачної пшеничного і рисової куті, яку можна легко приготувати в домашніх умовах

Найчастіше кутю готують із пшениці. Зерна товчуть у ступці, але так щоб не роздрібнити їх, а тільки здерти з них лушпиння. Але не всі господині готують її з пшениці. Згодом люди трохи змінили рецепт куті виходячи з власних уподобань або з огляду на, що є у їхньому будинку.

Класичні рецепти приготування куті з пшениці і з рису

Пшенична кутя – покроковий рецепт

Що потрібно:

  • 400 гр пшениці,
  • 200 гр маку,
  • 1 ст. чищених горіхів,
  • 3-4 ст.л. меду,
  • 2 ст.л. цукру,
  • 1 ст. кип’яченої води

Як приготувати пшеничну кутю:

  1. Пшеницю промий і вари близько години на маленькому вогні.
  2. Коли буде готова, промий під холодною водою.
  3. Мак перетри в ступці або в кавомолці і додай до пшениці.
  4. Горіхи дрібно поріж і туди ж.
  5. У склянці з водою нагрій мед і цукор, щоб розчинилося.
  6. Залий цим пшеницю і все перемішай.
  7. Постав кутю в холодильник, щоб охолодити. Подавай холодною.

Кутя - рецепт на Різдво

Рисова кутя – покроковий рецепт

Що потрібно:

  • 1 стакан рису;
  • 100 г маку;
  • 100 г ядер волоських горіхів;
  • 1-3 столові ложки меду;
  • Цукор за смаком.

Як приготувати рисову кутю:

  1. Стакан рису залий півтора склянками окропу, щільно накрий каструлю кришкою, вари рис три хвилини на сильному вогні, шість – на середньому, три – на маленькому.
  2. Ще дванадцять хвилин не відкривай кришку, даючи рису настоятися на пару.
  3. Співвідношення всіх інших компонентів для куті зберігається.

Кутя - рецепт на Різдво

Рецепти пшеничної та рисової куті © depositphotos.com

Щасливого Різдва!