Маловідомі й просто дивовижні факти про ананаси

Цікаві факти про ананаси.

 

Екзотичний фрукт ананас звичний для більшості з нас. Не всім він до вподоби, але його можна побачити на полицях будь-якого великого магазину. Правда, дешевим цей фрукт не назвеш, коштує він досить пристойно, і особливо дорогі його мініатюрні сорти, які за смаковими якостями набагато перевершують своїх повнорозмірних побратимів. Не дивно, що в Південно-Східній Азії великі ананаси вважаються другосортними, і їх використовують тільки в кулінарії, а у свіжому вигляді їдять тільки їх міні-сорти, інформує Ukr.Media.

Факти про ананаси

  • Офіційною батьківщиною ананасів вважається Бразилія. Там цю багаторічну рослину можна зустріти в дикій природі.
  • Сам ця рослина має стовбур заввишки до метра, який з роками стає все ширше, і може досягати кількох метрів у діаметрі. А плід ананаса знаходиться на його верхівці, в центрі.
  • У минулому ананас вважали небезпечним фруктом для вагітних, однак пізніше вчені довели, що жінка повинна разом з’їсти не менше 10 плодів, щоб вони стали причиною викидня.
  • З ананасів роблять не тільки цукерки, фруктові салати й джеми, але й ананасове вино.
  • З моменту посадки до цвітіння ананаса проходить зазвичай від 12 до 18 місяців.
  • Кожна рослина дає тільки по одному плоду, а після дозрівання, на яке йде від 3 до 6 місяців, материнська розетка ананаса відмирає, утворюючи бічні пагони. Але сама рослина живе далеко не один рік.
  • З точки зору ботаніки ананас не є фруктом. Це навіть не ягода, а кілька десятків ягід, зрощених навколо загального центру.
  • У світі налічується понад 80 сортів ананасів.
  • Плоди всіх видів ананасів виглядають дуже схожими один на одного, але вага їх може коливатися від 0, 5 кг до 4 кг в залежності від виду.
  • В Азії придумали спеціальне пристосування для витягання м’якоті ананаса, яке зараз широко застосовується по всьому світу.
  • М’якоть ананаса на 86% складається з води. Для порівняння, у капусті на воду припадає близько 91% маси, а в огірках — до 97%.
  • Фахівці до цього часу не вирішили, до чого зарахувати ананас: до овочів або фруктів.
  • На початку XIX століття знаменитий французький письменник Оноре де Бальзак, мріючи розбагатіти, побудував в паризькому передмісті теплиці для вирощування ананасів. На жаль, його затія не вдалася.
  • Ананасова м’якоть не містить жирів, зате в ній дуже багато корисної для травлення клітковини.
  • Для повного дозрівання ананасу потрібно майже 3 роки, якщо вважати від моменту посадки рослини до моменту, коли стиглий плід можна зірвати.
  • Зараз близько 30% всіх ананасів у світі вирощується в американському штаті Гаваї.
  • Всі культурні сорти ананаса, строго кажучи, безплідні. Вони не утворюють насіння, а розмножуються виключно вегетативно, з допомогою пагонів. При цьому, якщо схрестити їх з дикорослими сортами, є здатність розмножуватися насінням у новостворених гібридів.
  • Стиглий ананас дуже швидко псується, — його необхідно з’їсти максимум за два дні або зберігати в холодильнику — там він збереже свіжість близько тижня.
  • Якщо у купленого ананаса зрізати верхівку і посадити у вологу землю, вона дасть коріння і почне активно зростати. Особливо щасливим вдається навіть виростити таким способом справжній домашній ананас.
  • Ананас не продовжує достигати після того, як його зірвали, на відміну від більшості фруктів. Банани, наприклад, і зовсім стають смачніше в тому випадку, якщо зірвати їх зеленими та дати дозріти в такому вигляді.
  • Південноамериканські індіанці здавна використовували волокно щільного і жорсткого листя ананаса для плетіння циновок і навіть виготовлення одягу. У сучасному світі з листя ананаса, які є відходами виробництва, виготовляють екологічно чисту тканину, міцну і довговічну.
  • Стиглі ананаси можуть бути й зеленими й жовтими, і навіть рожевими. Це залежить від сорту і країни походження.
  • Плід ананаса можна побачити на гербах двох країн — Ямайка, а також Антигуа і Барбуда.
  • У всьому світі ананаси досі збираються тільки вручну, без допомоги спеціальної техніки.
  • Ананаси були вперше виявлені європейцями в кінці XV століття на острові Гваделупа, що в Карибському морі.
  • Ананас чудово впишеться в будь-яку дієту для схуднення — в 100 грамах плоду міститься тільки 48 кілокалорій.
  • У Китаї ананас вважається новорічним фруктом.
  • Стакан свіжовичавленого ананасового соку може позбавити людей від неприємних відчуттів, яких закачує в автомобілях і літаках, а також на борту суден.
  • Ці фрукти строго протипоказані людям, що мають захворювання шлунка і травного тракту в цілому.
  • У великих кількостях їдкий ананас може викликати ушкодження губ і слизової оболонки рота.
  • Незрілі ананаси непридатні для їжі — їх сік особливо сильно обпікає губи та володіє потужним проносним ефектом.
  • У Бразилії селекціонери вивели новий вид ананаса, який не треба чистити від колючої шкірки, і його можна легко поділити на часточки, як мандарин.
  • Позбутися від мозолів допоможе м’якуш ананаса, прикладена до них на ніч у вигляді компресу.
  • Мексиканці, особливо в сільській місцевості, не викидають шкірку ананаса, а роблять з неї освіжаючий напій по типу браги. Вони заливають ананасові кірки солодкою водою і ставлять у тепле місце.
  • У 100 грамах ананасовій м’якоті міститься близько 50 ккал, що робить його дієтичним продуктом.
  • На більшості європейських мов, крім англійської, слово «ананас» звучить однаково.