На Полтавщині збільшується кількість випадків на Сальмонельоз

З початку року на Полтавщині зареєстровано 110 випадків захворювання на сальмонельоз- застерігають в обласному лабораторного центрі. Тільки протягом останнього тижня в кількох районах зафіксовано 5 випадків спалаху інфекції. Хоча це й значно менше, ніж загалом по Україні, стверджують фахівці, але навіть поодинокі ситуації викликають занепокоєння. Адже, якщо вчасно не звернутися до лікаря, недуга може призвести навіть до летальних наслідків. Щоб цього не сталося,- радить лікар-епідеміолог Андрій Байбарза, потрібно звернути особливу увагу на якість та умови придбання і приготування харчових продуктів. Насамперед м»ясних виробів, риби, яєць, молокопродуктів, овочів та фруктів.

АНДРІЙ БАЙБАРЗА, лікар-епідеміолог, завідуючий відділенням державної установи «Полтавський обласний лабораторний центр» МОЗ України
Не рекомендується в домашніх умовах дуже сильно намивати сире м»ясо, сирі яйця та інші сирі продукти , які потім підуть в каструлю варитися.М»ясо краще одразу ж покласти туди, де воно буде оброблятися.

Найкраще убезпечити себе від зараження бактеріями сальмонели при кулінарній обробці продуктів, що здійснюється при дуже високій температурі,- зазначає лікар-епідеміолог.

АНДРІЙ БАЙБАРЗА, лікар-епідеміолог, завідуючий відділенням державної установи «Полтавський обласний лабораторний центр» МОЗ України
Сік, який виділяється при розрізанні м’яса відвареного чи прожареного, він не повинен бути рожевим.Всі ці біфштекси з кров’ю – це надзвичайно небезпечні продукти для використання в їжу.

Однак достатня термічна обробка все одно не замінює інших факторів безпеки громадського харчування,- стверджує фахівець. Щоб уникнути зараження сальмонелою, необхідно правильно зберігати продукти харчування при тій температурі, яка не дозволяє мікроорганізмам розмножуватися.

АНДРІЙ БАЙБАРЗА, лікар-епідеміолог, завідуючий відділенням державної установи «Полтавський обласний лабораторний центр» МОЗ України
Зберігати довше двох годин при кімнатній температурі готові страви не можна.А коли температура наближається до 30 градусів цей термін тимчасового зберігання треба скоротити, як мінімум вдвічі.

А ще літньої спеки краще уникати придбання продуктів на стихійних ринках, в кіосках вуличної торгівлі тощо. При перших симптомах зараження – блювота, пронос, болі в животі, іноді підвищення температури, потерпілому негайно потрібно звернутися до лікаря-інфекціоніста, який призначить необхідне лікування.