Не вінегретом єдиним: 7 цікавих салатів із буряка

В українській традиційній кухні буряку відведено особливе, почесне місце, адже цей овоч – основний інгредієнт для нашої традиційної страви – борщу. Окрім цієї коронної для всіх українських господинь страви, в нас, чомусь, мало поширене використання буряка в приготуванні страв. Є класичний вінегрет та оселедець під шубою, які були дуже популярними в часи СРСР, або більш сучасні фреші та соки з буряка, ну і, звісно ж, традиційні галицькі бурячкиабо цвіклі – заправка з тертого буряка та хрону.

Спробуйте міксувати буряк з іншими продуктами та насолоджуватися новими смаками. Буряк ідеально поєднується з чорносливом, горіхами, помідорами, сиром і навіть з фруктами – апельсином, манго, гранатом чи грушею.

Коліжанка пропонує вам 7 цікавих та оригінальних рецептів салатів із буряка, які варто спробувати приготувати хоча б раз.

САЛАТ З БУРЯКА ТА КУРЯЧОЮ ПЕЧІНКОЮ

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • червоний буряк: 2 шт.
  • куряча печінка: 200 г
  • яблучний оцет: 6 ст. ложок
  • оливкова олія: 4 ст. ложки
  • гілочки петрушки: 6 шт.
  • дрібка меленого кмину
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком

Рецепт приготування:

  1. Буряк зварити у великій кількості води до готовності й охолодити.Розігріти на сковороді оливкову олію і обсмажити курячу печінку протягом кількох хвилин на сильному вогні. Посолити, поперчити, приправити меленим кмином. Викласти печінку на окрему тарілку.
  2. Налити на сковорідку 2 ст. ложки яблучного оцту, трохи нагріти і знову викласти печінку. Тушкувати протягом 3-4 хвилин, постійно помішуючи. Зняти сковорідку з вогню та дати печінці остигнути.
  3. Охолоджену печінку порізати кубиками. Буряк почистити, помити та порізати кубиками, перемішати з порізаною печінкою. Викласти в чотири салатниці.
  4. Змішати решту оцту та оливкової олії та заправити салат. Петрушку помити, подрібнити та оздобити нею салат.

САЛАТ З ЗАПЕЧЕНИМ БУРЯКОМ, МОРКВОЮ, АПЕЛЬСИНОМ ТА КУНЖУТОМ

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 4-5 морквин
  • 2 буряка
  • 2 апельсина
  • 4 ст. л. оливкової олії
  • сіль, перець – за смаком
  • 1 ст. л. насіння кунжуту
  • ½ пучка кінзи

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Очистіть овочі. Моркву розріжте навпіл, а буряк – на великі шматочки. Відваріть моркву на пару протягом 5 хв. Викладіть моркву і точно так само відваріть буряк. Завдяки такому роздільному приготуванню морква не зафарбується в червоний колір.

Викладіть овочі на деко, полийте 2 ст. л. олії і приправите сіллю і перцем. Запікайте при температурі 200°C 30-40 хв.

Натріть цедру 2-х апельсинів на тертці. З м’якоті апельсинів видаліть білий прошарок і наріжте фрукти невеликими шматочками. Протягом кількох хвилин підсушіть насіння кунжуту на розігрітій сковороді, постійно помішуючи.

Злегка остудіть запечені овочі. Потім змішайте їх з цедрою і апельсинами, полийте олією і підсолить. Перед подачею посипте салат кунжутом і листям кінзи.

ПРЯНИЙ САЛАТ ЗІ СВІЖИХ БУРЯКІВ З МОРКВОЮ, РОДЗИНКАМИ І МЕДОВОЮ ЗАПРАВКОЮ

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 3 моркви
  • 1 буряк
  • 70 г родзинок
  • ½ ч. л. паприки
  • ¼ ч. л. меленого кмину
  • ¼ ч. л. кориці
  • сіль за смаком
  • щіпка меленого каєнського перцю
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • 2 ч. л. меду
  • кілька гілочок м’яти

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Натріть свіжу моркву і буряк на крупній тертці. Додайте до них родзинки. Для заправки окремо змішайте паприку, кмин, корицю, сіль і перець. Додайте до спецій лимонний сік і мед і перемішайте все до однорідної консистенції.

Полийте салат готовою заправкою і ретельно перемішайте. Залиште його настоюватися на годину в холодильнику. Перед подачею додайте подрібнену м’яту і ще раз перемішайте.

САЛАТ З БУРЯКА ТА ЯБЛУКА ПІД ЧАСНИКОВИМ СОУСОМ. РЕЦЕПТ:

САЛАТ З ВАРЕНОГО БУРЯКА З СИРОМ, ЯЙЦЯМИ І ЧОРНОСЛИВОМ

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 1 варений буряк
  • 2 варені яйця
  • 80 г твердого сиру
  • 8-10 шт. чорносливу
  • 1-2 зубчики часнику
  • 2-3 ст. л. майонезу

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Натріть буряк і яйця на крупній тертці, а сир – на дрібній. Наріжте чорнослив тонкими брусочками, подрібніть часник. Додайте до інгредієнтів майонез і ретельно перемішайте.

САЛАТ З БУРЯКОМ ТА СИРОМ ФЕТА. РЕЦЕПТ:

САЛАТ З ЗАПЕЧЕНОГО БУРЯКА З КУРКОЮ ТА ГОРІХАМИ

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 3 буряка середнього розміру
  • 400 г вареного курячого філе
  • 50-80 г волоських горіхів
  • сіль за смаком
  • кілька ст. л. майонезу

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Неочищений буряк загорніть у фольгу і помістіть випікатися в розігріту до 200°C духовку на 45-50 хвилин. Коли буряк запечеться, дайте йому охолонути, тоді зніміть шкірку і наріжте невеликими кубиками.

Відварене куряче філе наріжте кубиками. Горіхи злегка обсмажте на сухій сковороді для аромату та хрусткості і подрібніть.

Змішайте буряк, куряче філе та горіхи в салатниці, додайте майонез, посоліть за смаком і перемішайте.

Джерело.