Супрун розповіла, як приготувати корисне святкове меню

В.о. голови МОЗ Уляна Супрун застерегла від вживання майонезу і розповіла, як зробити новорічне меню українців корисним.

Кілька порад про те, як зустріти Новий рік із хорошим самопочуттям, вона написала в Facebook.

1. Зважте за і проти, коли плануєте складне багате меню до свят. Гамір, опіки, багатозадачність, важкі сумки і витрати грошей – ніщо з цього здоров’я вам не додасть.

2. Зробіть те ж саме, але трохи простіше і здоровіше.

“Візьмемо олів’є. Це салат, тому що у ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця і жирний майонез. Власне, олів’є може бути повноцінною стравою, а не “салатом”: тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити? Є олів’є – не готуйте більше калорійних страв”, – підкреслила Супрун.

Вона пояснила, що майонез – це проблема. Його багато, він калорійний, ускладнює травлення. Тому майонез можна замінити сметаною – у ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах.

“Нарешті, змініть співвідношення компонентів: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (у ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси і шинки. Додайте солону скумбрію – це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот”.

3. Про “шубу”. Ще один “салат”, в якому багато майонезу і людської праці.

“Зробіть простіше – окремо оселедець або скумбрія. Окремо – вінегрет і додайте до цього печені овочі: картопля, селера, пастернак, морква, гарбуз і масло. Ви отримаєте те ж саме, але у більш легкій формі. І готувати простіше”, – розповіла Супрун.

4. М’ясо краще запікати, ніж смажити. Спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп або той же майонез.

5. Холодець – корисний! Але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклей. А ось ковбаси, шинка, готові, не домашні, їсти не варто.

6. Добре приготувати до свята суп, курячий або рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій усе корисне з овочів сприяє травленню й утримує нас від переїдання.