Універсальний соус: показали заготовку на зиму для піци та паст

З помідорів можна зробити універсальний домашній соус. Він замінить магазинні заправки, які використовують для приготування піци, пасти, гарнірів, м’ясних страв.

Соус виходить густим, оскільки буде довго чекати на плиті, а також неймовірно ароматним.

В ідеалі отримана помідорна суміш тільки тоді готова перетворитися на повноцінний томатний соус, коли увариться в каструлі до ⅔ від початкового об’єму. Тепер в нього можна додавати паприку, розмарин, орегано, коріандр, чебрець, часник, мускатний горіх, гірчицю в зернах, гвоздику, лавровий лист. Досить вибрати оптимальне поєднання з 5 приправ.

Інгредієнти:

Цибуля 100 г

Оливкова олія 20 мл

Помідори 1 кг

Приправа “Італійські трави” 1 ч. л.

Свіжий розмарин 2 гілочки

Свіжий чебрець 2 гілочки

Цукор 1 ч. л.

Сіль 1 ч. л.

Оцет винний 1,5 ч. л.

Часник 2 зубці

Приготування:

Зробити на 2 помідорах зверху хрестоподібний надріз, опустити в киплячу воду на 2 хвилини, перекласти потім в холодну воду, для охолодження.

Нарізати інші помідори довільно. Додати цибулю і часник. Промити, прибрати гілочки, додати до томатів.

 

Протерти соус через сито або друшляк.

Перелити соус в каструлю або сковороду з товстим дном, поставити на вогонь.

Нарізати дрібно томати, додати в соус. Довести соус до кипіння, варити 40 хв, поки не загусне.

Налити олію, оцет, додати цукор і сіль. Варити ще 2 хв, розлити по стерилізованим банкам.

Джерело.