Успенський піст: що їсти, чого не можна робити

Сьогодні розпочався Успенський піст. Це один із чотирьох найбільших у православ’ї. Є ще Петрів,Великий Різдвяний. Триває Успенський піст два тижні — із 14 по 27 серпня. Дотримуються на честь Пресвятої Богородиці.

Піст покликаний підготувати вірян до зустрічі великого християнського свята – Успіння Пресвятої Богородиці, який відзначається 28 серпня.

Є певні обмеження в їжі і поведінці. Людина повинна присвятити себе покаянню і молитві. Піст дозволяє

Успенський піст за статутом і суворістю схожий на Великий. У цей період потрібно утриматися від їжі тваринного походження, м’яса, молока, яєць. Основу посту складають картопля, гриби, горіхи, овочі, фрукти і ягоди.

• Понеділок, середа і п’ятниця – сухоїдіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед).

• Вівторок і четвер – гарячі страви без масла.

• Субота і неділя – гаряча їжа з маслом, також можна вино.

Такі правила посту суворі тільки для ченців. Миряни можуть відхилитися від статуту і скласти календар харчування разом зі своїми духовними наставниками. Необхідно обережно поститися і враховувати свій вік, фізичну активність, життєві обставини і стан здоров’я.

Правила поведінки під час посту не дуже суворі, але, все-таки, існують:

• Не можна вживати в їжу м’ясні продукти, молоко і яйця;

• Пити алкоголь і курити;

• Перелюбствувати;

• Відвідувати заходи, урочистості та свята з піснями, танцями та гуляннями;

• Сваритися, розпускати плітки, заздрити і злословити;

• Лінуватися і перебувати в стані апатії;

• Дивитися телевізор, грати в ігри, проявляти активність в соціальних мережах;