Як довго зберігаються писанки після Великодня і що можна з них приготувати?

Після Великодня практично в кожному будинку залишається багато красивих і яскравих яєць. Як швидко потрібно їх використовувати, щоб вони не зіпсувалися? Розповідаємо про те, скільки можна зберігати варені яйця.

Якщо тобі здається, що після Великодня від яєць потрібно позбутися в перший тиждень, то ти сильно помиляєшся. Якщо правильно зберігати ці продукти, то білкове задоволення можна розтягнути надовго. Ми розібралися в тому, скільки яйця можуть зберігатися в холодильнику, а скільки при кімнатній температурі.

  • Варені яйця в холодильнику

Яйця добре сприймають низькі температури і можуть зберігатися в холодильнику до 20 днів. Важливо, щоб всі яйця були в цілій та неушкодженій шкаралупі.

  • Варені яйця поза холодильником

При кімнатній температурі варені яйця можуть зберігатися не більше трьох діб. Якщо ж шкаралупа поврпеждена або на ній є хоча б невеликі тріщини, то термін зберігання зменшується до одного-двох днів.

Як збільшити термін зберігання варених яєць?

Ще наші предки помітили, що варені яйця можуть зберігатися довше, ніж сирі. Для того, щоб зберігати яйця довше, їх не просто відварювали, але і змащували шкаралупу соняшниковою олією. Таким способом вони закривали пори шкаралупи. Змащені маслом варені яйця можна зберігати в холодильнику до сорока днів. Але все одно варто бути обережнішими перед їх вживанням і перевірити свіжість.

Які страви можна приготувати з варених яєць?

Якщо ти любиш готувати і не впевнена, що готова довгий час є просто варені яйця, а не кулінарні шедеври, то спробуй їх нафарширувати.

Як приготувати фаршировані яйця з шинкою 

  • Порції: 4
  • Час підготовки: 10 хв
  • Час приготування: 10 хв

Інгредієнти:

  • 4 яйця
  • 1 солоний огірок
  • 75 грам шинки
  • 1 ст.л. домашнього майонезу (рецепт з сайту)
  • 1 ч. л. куркуми
  • 3-5 гілочок кропу
  1. Добре промийте та висушіть кроп (3-5 гілочок), потім дрібно порубіть ножем.
  2. Шинку (75 г) наріжте спочатку смужками, а потім дрібними кубиками.
  3. Один великий солоний огірок наріжте пластинками, а потім дрібними кубиками, приблизно, як і шинку.
  4. Яйця (4 шт.), попередньо зварені вкруту, очистіть і розріжте навпіл. Яєчні жовтки дістаньте ложечкою і покладіть в миску з шинкою, зеленню і огірком.
  5. Приготуйте домашній майонез, рецепт ви можете взяти тут. Потім додайте в майонез 1 ч.л. куркуми.
  6. Додайте майонез до начинки і акуратно перемішайте до рівномірної консистенції.
  7. Наповніть яєчні білки начинкою і прикрасьте при подачі зеленню кропу.
  8. Готувати – це просто!

Також можна приготувати салат з вареними яйцями.

 

Салат з вареними яйцями і зеленою цибулею

Це досить просте блюдо, яке підійде для перекусу або закуски.

Інгредієнти:

  • чотири варені яйця,
  • три варені картоплини,
  • половина пучка зеленої цибулі,
  • майонез за смаком,
  • сіль і чорний мелений перець за смаком.
  • Приготування:
    1. Наріж інгредієнти для салату: яйця измельчи довільно, цибулю дрібно порубати, картопля порежь кубиками.
    2. Заправ салат сіллю, майонезом і перемішай.
  1. Заправ салат сіллю, майонезом і перемішай.

Салат з вареними яйцями, сиром і макаронами

Салат з макаронами? Чула про такий? Ми навіть знаємо рецепт!

Інгредієнти:

  • п’ять варених яєць,
  • 300 грам відварних макаронів,
  • 200 грам бринзи,
  • два зубчики часнику,
  • 8-10 листочків базиліка,
  • майонез, сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  1. Розімни яйця виделкою до стану дрібної крихти.
  2. Змішай яйця з макаронами і сиром, додай пресований часник і дрібно нарізаний базилік.

Салат з вареними яйцями і рибою

Яйця поєднуються практично з усіма продуктами. Цей рецепт, наприклад, підійде любителям риби.

Інгредієнти:

  • п’ять варених яєць,
  • банка рибних консервів,
  • п’ять відварених картоплин,
  • 200 грам тертого сиру,
  • ріпчаста цибуля,
  • чайна ложка оцту 9%,
  • одна столова ложка цукру,
  • дві столові човни теплої води,
  • 375 грам майонезу,
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Приготування:

  1. Замаринуй цибулю. Для цього наріж її тонкими півкільцями, пам’ятай разом з цукром, залий водою з оцтом. Залиш на 20 хвилин.
  2. Розімни яйця і рибу. Перші – до стану дрібної крихти, друге – до стану пасти. Потри картоплю на крупній тертці.
  3. Розділи всі продукти на дві частини.
  4. Виклади на блюдо шарами картоплю, яйця, сир, рибу, цибулю, потім повтори дію в такому ж порядку. Кожен шар поливай майонезом.

Салат можна подавати через 20 хвилин.

Салат з яйцями, черрі, беконом і сиром

Ця страва – для гурманів і любителів сиру з пліснявою.

Інгредієнти:

  • вісім яєць,
  • сім помідорів чері,
  • авокадо середнього розміру,
  • 50 грам тертого блакитного сиру,
  • дві столові ложки нарубаного зеленої цибулі,
  • три столові ложки майонезу,
  • три столові ложки грецького йогурту,
  • дві столові ложки червоного винного оцту,
  • сіль, перець чорний мелений – по щіпці.

Приготування:

  1. Звари яйця в круту і дай їм охолонути. Потім розріж кожне на вісім великих шматочків.
  2. Розріж помідори на половинки, авокадо наріж дрібними скибочками.
  3. Обсмажений бекон поріжь на шматочки не більше сантиметра.
  4. Змішай все в глибокій ємності, додай сир і цибулю.
  5. Приготуй соус з майонезу, йогурту і оцту. Заправ їм салат і перемішати.
  6. Додай солі і перцю за смаком.

Рецепти салатів з яєць

Салат з яйцями і сиром

Такий салат нескладно зробити навіть в офісі в обідню перерву. Головне – прихопити з собою на роботу варені яйця.

Інгредієнти:

  • два яйця,
  • 200 грам зернистого сиру,
  • столова ложка гірчиці,
  • половина чайної ложки лимонного соку,
  • дрібка солі,
  • чверть чайної ложки сушеного кропу.

Приготування:

  1. Звари яйця круто, крупно наріж.
  2. Змішай всі інгредієнти, посолити і додай кріп.
  3. Залиш в холодильнику на дві-три години.