Як змінилась вартість овочів та фруктів за рік

Торік 1 березня набір по кілограму овочів борщового набору та яблук коштував 54,4 грн. Цьогоріч – 74,3 грн.

“Станом на 1 березня 2018-го кілограм цибулі коштував 6,1 гривень. 2019-го – 17 гривень. Капуста подорожчала у 2,4 рази – з 5,8 до 13,9 гривень. Морква додала в ціні 46%. У березні 2018-го кілограм купували по 8,1 гривень. Зараз – 11,8 гривень”, – написав у Facebook директор асоціації торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Кілограм картоплі на 1 березня 2018-го коштував 6,6 грн. На 1 березня 2019-го – 9,5 грн. Буряк подорожчав з 8,5 до 11,8 грн/кг.

“Щоправда подешевшали яблука. У 2018-му коштували 19,3 гривень, 2019-му – 10,3 гривень. Купуємо на 47% дешевше”, – порахував Олексій Дорошенко.

За 5 років продукти подорожчали втричі. Так, соціальний продуктовий кошик у лютому 2014-го коштував 342,7 грн, 2019-го – 939,9 грн. 2014-го кілограм капусти та буряку вартував 3,1 грн і 3,7 грн. Цьогоріч – 13,3 грн і 12,9 грн відповідно. Морква подорожчала у 3,1 рази – з 3,8 грн/кг 2014-го до 11,8 грн/кг 2019-го. Цибуля – у 2,6 рази. Нині коштує 20,2 грн/кг. 2014-го – 7,7 грн/кг. Картопля зросла в ціні з 6,6 грн/кг до 10,1 грн/кг.