Гречка, одна з найсмачніших круп. З неї можна приготувати дуже смачні страви.
Заберіть цю добірку і готуйте на здоров’я!
1. Гречка по-купецькому
Інгредієнти
✓ 300-400 гр. м’яса
✓ 1 стакан гречки
✓ 1 цибулина
✓ 1 середня морква
✓ 1 маленький зубчик часнику
✓ 1 лавровий лист
✓ сіль, мелений перець за смаком
приготування
М’ясо порізати невеликими кубиками, обсмажити на пательні з рослинною олією.
Потім долити небагато води, додати лавровий лист, і тушкувати м’ясо під кришкою на маленькому вогні до готовності.
Гречку перебрати, залити окропом хвилин на 5, потім воду злити. Окремо обсмажити дрібно порізану цибулину і моркву натерту на тертці.
Додати овочі до м’яса і подрібнений часник, посолити, поперчити, додати гречку.
Долити гарячої води щоб гречка була покрита з палець висотою, довести до кипіння.
Потім накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні поки вся рідина не вбереться, а гречка не стане м’якою.
Потім вогонь вимкнути, можна додати шматочок вершкового масла і перемішати.
2. Гречка «По-українськи»
Інгредієнти
✓ Гречана крупа — 300г
✓ Гриби — 600г
✓ Яйця — 4 шт
✓ Цибуля — 150г (3 маленькі цибулинки)
✓ Морква — 150г (можна взяти трохи більші від цибулі)
✓ Сіль
приготування
Гречану крупу промити і відварити до готовності. Яйця відварити. Цибулю почистити і дрібно порізати.
Моркву почистити і натерти на грубій тертці. Гриби вимити і порізати на невеликі шматочки.
На пательні розігріти трохи рослинної олії і обсмажити цибулю.
Коли цибуля стане прозорою, додати до неї моркву і обсмажувати ~ 5-7 хвилин періодично помішуючи.
Готову зажарку перекласти до гречки, перемішати. У цій же пательні обсмажити підготовлені гриби до готовності ~ 7-10 хвилин.
Гриби перекласти до гречки, перемішати. Яйця порізати на яйцерізці або ножем невеликими кубиками.
Порізані яйця додати до гречки і перемішати. Подавати як гарнір або окрему страву.
3. Гречка по-східному
Інгредієнти
✓ 1 чашка гречки,
✓ 5-6 великих печериць,
✓ 1 цибулина,
✓ 1 зубчик часнику,
✓ половинка маленького перцю чилі,
✓ соєвий соус,
✓ 1 ст. ложка рослинного масла,
✓ 2 ч.л соку лимона,
✓ щіпка насіння кардамону,
✓ кілька листочків свіжої м’яти,
✓ сіль
приготування
Гречку залити двома чашками води, накрити кришкою і поставити на сильний вогонь. Дрібно нарізати цибулю.
Коли вода закипить, додати невелику дрібку солі. Зменшити вогонь, накрити кришкою і варити гречку до готовності.
Печериці вимити, почистити і нарізати пластинками.
У розігріту пательню влити рослинну олію, додати насіння кардамону, дрібно нарізані часник і перець чилі, цибулю, печериці.
Потім, сік лимона, 2 ст. ложки соєвого соусу. Все разом обсмажити на невеликому вогні протягом 2-3 хвилин.
Додати гречку, трохи соєвого соусу (якщо буде потрібно), перемішати і прикрасити листям м’яти.
4. «Душеновська гречка»
Інгредієнти
✓ фарш грам 500,
✓ гречки грам 300,
✓ перець болгарський солодкий,
✓ помідори, цибуля,
✓ сіль спеції.
приготування
Беремо фарш, грам 500, гречки грам 300, перець болгарський солодкий, помідори, цибуля, сіль спеції.
Фарш викладаємо на пательню майже разом з перцем і помідорами очищеними від шкірки, смажимо, в кінці додаємо сіль і спеції.
Цибулю я обсмажував і викладав в порції окремо. Гречку відварюємо в бульйоні, або можна просто з кубиком.
Потім гречку і фарш з’єднуємо і добре вимішуємо, даємо постояти трохи під рушником.
Потім акуратно розкладаємо її по горщиках. Посипаємо будь-яким твердим сиром.
Ставимо в духовку на 200 градусів приблизно на 20-30 хв, як з’являється рум’яна скоринка і дістаємо.
5. Гречка з копченостями
Інгредієнти
✓ Копчена грудинка, буженина, шинка (всього разом грам 250)
✓ Цибуля — 1 шт
✓ Морква — 1 шт
✓ Гречана крупа — 1 склянка (200 мл)
✓ Вода (у мене курячий бульйон) — 400 мл
✓ Масло вершкове — для обсмажування овочів, «на око»
✓ Сіль, паприка (порошок), перець (не багато)
приготування
Гречку перебрати, помити в проточній воді.
Цибулю і моркву нарізати і обсмажити на вершковому маслі в тій каструльці, яку потім будете ставити в духовку.
Додати нарізане на дрібні кубики м’ясо. Обсмажуємо цибулю, моркву і м’ясо.
Перемішати, налити трохи водички або бульйону (щоб паприка НЕ почорніла), додати паприку і спеції.
Додали трохи водички, паприку і спеції. Поверх обсмажування викласти гречку (перемішувати!).
Викладаємо гречку. Через шумовку вилити воду (бульйон). Наливаємо воду або бульйон.
Як закипить вода, зняти пінку, накрити кришкою і поставити в уже розігріту, до 180 градусів, духовку.
Через 40 хвилин дістати, подивитися, якщо вода ще не википіла повністю, то потримати на вогні ще трохи.
У мене в цей раз готувалося в духовці 50 хвилин. Гречка розвариста, ароматна і дуже смачна.
6. Гречка з м’ясним фаршем, цибулею, морквою і томатами
Інгредієнти
✓ Гречана крупа — 400 гр
✓ М’ясний фарш — 0.6 кг
✓ Томати — 3 шт
✓ Ріпчаста цибуля — 3 шт
✓ Морква — 1 шт
✓ Рослинна олія — 0.5 ст
✓ Чорний мелений перець
✓ Червоний мелений перець
✓ Мелена паприка
✓ Лавровий лист
✓ Сіль
приготування
Очищену цибулю дрібно ріжемо. Додаємо в розігріту олію. Пасеруємо до золотистого кольору.
Додаємо до цибулі фарш. Тим часом обшпарюємо помідори окропом і знімаємо з них шкірку.
Нарізаємо невеликими кубиками. Ставимо каструльку з водою для гречки на вогонь.
У киплячу воду додаємо сіль, лавровий лист і саму гречку.
Після закипання зменшуємо вогонь до середнього, закриваємо кришкою і варимо до готовності.
Ріжемо моркву. Так само додаємо її до цибулі з фаршем. Все перемішуємо.
Обсмажуємо до готової рум’яності фаршу. Потім додаємо помідори, сіль, чорний і червоний перець, мелену паприку.
Тушкуємо все на середньому вогні 5 хвилин при закритій кришці, щоб томати дали сік.
Потім ще стільки ж без кришки, щоб соус загус. При бажанні можна додати пару ложок томатної пасти.
Додаємо до гречки фарш і гарненько перемішуємо. Подавати страву гарячою.
7. Каша гречана з м’ясом в горщику
Інгредієнти
✓ м’ясо свинина або яловичина (напевно чим більше тим краще)
✓ стакан або два гречки (в залежності від кількості їдців),
✓ цибулина,
✓ лаврове листя,
✓ будь-який бульйон на 1 склянку (200-250 гр) гречки 500 мл рідини
приготування
М’ясо нарізаю невеликими шматочками. Складаю на дно горщика.
Нарізаю цибульку тоненькими кільцями. Додаю поверх м’яса.
Туди ж лавровий листочок. Гречку промиваю дуже добре, перебираю від сміття.
Викладаю в горщик. Доводжу до кипіння воду в каструльці або чайнику — зазвичай 1 літр.
Розводжу в цій воді 1 ст. ложку курячого бульйону Ролтон (в порошковому вигляді).
Можна заливати звичайним м’ясним або овочевим бульйоном (на жаль, часу приготувати звичайний бульйон не завжди вистачає).
У зв’язку з тим що Ролтон вже містить сіль і спеції я більше нічого в воду не додаю.
Далі отриманим і добре розмішаним бульйончиком заливаю м’яско і гречку.
Закриваю горщик кришкою і ставлю на годину в духовку при температурі 180-190 градусів.
Перед подачею треба перемішати вміст горщика, щоб усім дісталося.
Можна заправити маслом.
8. Гречка з морквою і яйцем
Інгредієнти
✓ Гречана крупа півсклянки
✓ Вода 1 склянка
✓ Морква 1 штука
✓ Цибуля 1 штука
✓ Яйце 1 штука
✓ Олія рослинна 2 ст. л
✓ Соєвий соус 1 ст.л
приготування
Півсклянки гречаної крупи промити і залити склянкою води.
Зварити до готовності (не солити).
У пательні підсмажити цибулю і натерту на тертці моркву.
У гречку додати соєвий соус.
У пательню з піджаркою додати гречку, перемішати.
Вилити зверху яйце і під кришкою довести до готовності.
9. Гречка з грибами в горщиках
Інгредієнти
✓ гриби
✓ гречана каша
✓ сіль,
✓ перець за смаком
приготування
Пропоную рецепт дуже смачної гречаної каші в горщиках.
Гриби обсмажити з цибулею на вершковому маслі, посолити, поперчити.
Розкласти гриби по горщиках, приблизно 1,5-2 столові ложки в кожен.
Насипати в кожен горщик промиту гречану крупу — від 5-ти до 8-ми ст. ложок, залежно від об’єму горщика.
Залити овочевим або м’ясним бульйоном (можна використовувати бульйонні кубики) на 2 пальці вище гречки і ложкою все перемішати.
Поставити в розігріту духовку на 200 ° на 25 хвилин із закритою кришкою.
Зняти кришечки і залишити ще на 10 хвилин в духовці, не вимикаючи її.
Смачного!